Inicijativa nezavisne kulturne Scene u Novom Sadu poziva sve aktere u kulturi (institucije, reprezentativna udruženja, udruženja građana…) koji apliciraju na otvorenom konkursu Gradske uprave za kulturu za dodelu sredstava projektima iz savremenog umetničkog stvaralaštva, da predlože kandidate za članove komisija koji će odlučivati o finansiranju projekata, odnosno o raspodeli javnih sredstava i tako doprinesu transparentnom odlučivanju o ovom pitanju.

Podsećamo da je na sedmom forumu za kulturu (održanom 30. januara 2018.) GUK najavio da će na novom konkursu potencijalnim korisnicima budžeta biti omogućeno da kandiduju osobe iz sveta umetnosti kao potencijalne članove komisija, s tim da je jedini preduslov da nisu u sukobu interesa, odnosno da ne apliciraju (lično ili putem organizacije) za sredstva iz budžeta. Napominjemo da je poslednja odluka o sazivu liste članova komisija na gradonačeniku, zbog čega ćemo kao zainteresovani akteri u kulturi insistirati na javnom spisku predloženih kandidata kako bi imali jasniji uvid u način odlučivanja o članovima komisija.

Podsećamo da je ova novina uvedena nakon pretposlednjeg foruma za kulturu (održanog 29. novembra 2017.) na zahtev Incijative nezavisne kulturne scene da predlozi za članove komisija dolaze iz šireg kulturnog polja, odnosno, od strane svih koji konkurišu za javna sredstva, kao i to da lista predloženih kandidata bude javna. Osim toga, izneli smo zahtev i da obrazlaganja komisije budu javna kako bismo videli na koji način projekti doprinose javnom interesu i Strateškom planu kulturnog razvoja Novog Sada, kao i zahtev da bude vidljiva i raspodela budžeta po svim konkursnim linijama.

Budući da ne želimo da se ovaj pozitivni momenat u radu gradske uprave izgubi u zatvorenim procedurama, pozivamo sve organizacije da predlažu svoje kandidate i da insistiraju na javnosti ovih procesa upravo na forumima za kulturu, jer vidimo da javno izneseni zahtevi dobijaju odjek.

Ovim putem najavljujemo da ćemo nakon završetka konkursa organizovati novi forum za kulturu sa podsećanjem na naše prethodne zahteve i da ćemo široj javnosti predstaviti naš plan za monitoring ovih procesa.

Novi Sad,

27.02.2018.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *