Stanari zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića 21 na Detelinari protestuju jer je, prema njihovim tvrdnjama, Telenorov predajnik za mobilne telefone na krov susedne zgrade nelegalno postavljen.

Oni smatraju da dozvole koje je pribavio predsednik skupštine stanara Željko Andrić, nisu validne, jer ne poseduje potpise svih stanara.

Naime, bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23. Međutim, problem je u tome što su zgrade na ulazima 21 i 23 jedno katastarsko telo i imaju ukupno 92 stana, pa stanari koji se bune smatraju da ne postoji većina za donošenje ovakve odluke.

Kako za 021 kaže jedan od njih, Slavko Pavlović, zbog postavljanja predajnika odmah je pozvao policiju. Međutim, dobio je odgovor da Telenor ima dozvolu za postavljanje.

„Stoji i da su se stanari složili da se postavi predajnik. Ja sam stanar te zgrade i mene, kao i komšije niko nije pitao za saglasnost. Koliko smo informisani, treba da se skupi 100% potpisa na poslednjem spratu i preko 50% potpisa na ostalim“, kaže Pavlović za 021.

Sa druge strane, predsednik Skupštine stanara iz ulaza broj 23, Željko Andrić, kaže da su ga iz Telenora zvali i da ih je on još na početku pitao da li su potrebni potpisi oba ulaza, ali je dobio odgovor da je dovoljan samo jedan ulaz, onaj na koji se postavlja antena.

Telenor: Imamo sve moguće dozvole

U Telenoru su za 021 istakli da poseduju sve moguće dozvole za postavljanje predajnika i da se stanari neosnovano bune.

„Ugovor o zakupu Telenor je zaključio po Zakonu o održavanju stambenih zgrada, sa Skupštinom stanara zgrade u ulici Svetislava Kasapinovića broj 23, koja je nezavisno pravno lice i nezavisno gazduje imovinom svog ulaza, a predajnik je postavljen na osnovu člana 144. Zakona o planiranju i izgradnji“, navode u Telenoru.

Dodaju i da Telenor poseduje sve dozvole za postavljanje predajnika u spomenutoj ulici, a to su rešenje Gradske uprave za zaštitu životne sredine, dozvole RATEL-a za korišćenje radio-frekvencija i odobrenje za priključenje na elektrodistributivni sistem, izdato od Elektrovojvodine.

Bazna stanica Telenora je postavljena na osnovu Ugovora sa predsednikom kućnog saveta iz ulaza 23, u kojem su prikupljena 23 potpisa od 40 stanova. Stanare drugog ulaza najviše brine opasnost od zračenja koja, ako postoji, može biti štetna po zdravlje. (Suzana Stojićević – suzana@021.rs)

Vest je preuzeta sa: http://www.021.rs

print

Posted by admin

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *