Radionicu održanu 17. decembra 2013. vodio je Lazar Kuzmanov, predsednik skupštine stanara, arhitekta i biviši pokrajinski sekretar za urbanizam. Svojevremeno predsednik društva arhitekata (DANS), a danas vlasnik biroa “Kuzmanov and Partners”.

Razgovaralo se i raspravljalo o urbanističkim i arhitektonskim standardima i njihovoj ulozi u investicionoj politici. O kakvim uslovima je reč? O urbanističko tehničkim uslovima koji se dobijaju po zahtevu investitora a koji su u skladu sa urbanističkim planom. Kako to kod nas funkcioniše i ima li smisla govoriti o tome u uslovima koji su svima dobro poznati?

Magistarska tema Lazara Kuzmanova ticala se problema nadogradnji. Objekti na Detelinari bili su predmet istraživanja. Prema generalnom urbanističkom planu donet je stav da ravni krovovi nisu karakteristični za naše područje. Nadogradnje u ovom gradu su od tada vodile destrukciji urbanističkog nasleđa modernističke arhitekture koja je odavno prepoznata kao istorijski i kulturološki relevantna. To je samo jedan od problema koji se otvara sa svakom predanijom analizom uslova u kojima se razvija politika jednog društva, pa samim tim i poltika gradnje i stanovanja.

Sa Lazarom Kuzmanovim ćemo nastaviti saradnju i razgovore. Namera nam je da organizujemo tribinu i predavanje u narednim mesecima koje će se održati u prostorijama mesnih zajednica na Detelinari i da zajedno sa stanovništvom ovih mesnih zajednica otvorimo važna pitanja koja se tiču stanovanja i održavanja stambenih objekata. Svi su pozvani i dobrodošli.

print

Posted by admin

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *