Javna tribina: UPRAVA PO MERI VLASTI

Sreda, 19. februar 2020. godine u 18h

NDNV – Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Sutjeska 2, SPENS/ulaz 8, Novi Sad

Gradska vlast uništava demokratske institucije lokalne i mesne samouprave. Nakon ukidanja opština postavlja se pitanje da li su na redu mesne zajednice? Zborove građana koje su građani inicirali u svojim mesnim zajednicama, njihovi saveti ne sazivaju. Slobodno krše zakon, na šta ne reaguje ni Predsednik skupštine grada, Zdravko Jelušić, kadar Srpske napredne stranke kojem je poverena funkcija vođenja Skupštine grada.

U nedelju 16. feburara ističe rok za sazivanje Zbora građana u Mesnoj zajednici „Ostrvo”, i na tribini ćemo imati ekskluzivnu vest, bila ona afirmativna ili ne. Naše je mišljenje da ni ovaj, šesti u nizu zbor građana, savet mesne zajednice neće sazvati, pa onda zaključujemo da će se i ovaj put oglušiti Predsednik skupštine grada.

Iako su zborovi inicirani po proceduri i u skladu sa opštim aktima, počev od Zakona o lokalnoj samoupravi, i preko Statuta grada do statuta mesnih zajednica, gradska vlast i uprava odbijaju da preduzmu korake na koje su obavezane istim ovim aktima i, u konačnom, Ustavom ove zemlje.

O kakvom je revizionizmu demokratskih institucija republike reč i šta nam to poručuje gradonačelnik, Miloš Vučević, koji javno, u emisiji „Grad i mi”, iznosi svoj lični stav o zborovima građana, o kojima ima loše mišljenje još od svojh školskih dana i časova istorije o Drugom svetskom ratu? O čemu to govori gradonačelnik i šta time čini, javnost je dužna da zna. Ako su zborovi građana i mesne zajednice tekovina demokratske republike kao oblika državnog uređenja nastalog nakon Drugog svetskog rata, da li je gradonačelnikov stav mišljenje poražene strane u tom ratu? I ako su građani pokrenuli upravne i procedure nadzora nad postupkom odlučivanja o sazivanju zbora građana, da li gradonačelnik ovakvim izjavama utiče na upravne organe grada?

Na tribini će o tome govoriti ljudi koji su se udružili da jedni drugima pomognu u pokušaju da sačuvaju dostojanstvo i slobodu izborenu hrabrošću svih onih koji su istinski tvorci jednog demokratskog grada. Grupa građana je jednostavno ime koje smo sebi dali i ono je poziv svim građanima da se udružuju i slobodno organizuju, jer niko umesto njih neće čuvati društvo, zajednicu i demokratske institucije koje su po meri ljudi, a ne vlasti.

Na tribini će učestvovati:

Predrag Antonić, inicijator zbora građana u MZ „Petrovaradin”

Novi Nebojša Milenković, inicijator zbora građana u MZ „Ostrvo”

Zoran Gajić, Grupa za konceptualnu politiku

Tribinu će moderirati Branka Ćurčić, Grupa za konceptualnu politiku

Javnu tribinu „Uprava po meri vlasti” organizuje Grupa građana u okviru projekta „Inicijativama do grada” čiji je nosilac GKP uz podršku udruženja CRTA i projekta „Građani imaju moć”.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *