Grupa za konceptualnu politiku i kuda.org vas pozivaju na javnu diskusiju u okviru projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“:

UPSS – Udruženi pokret slobodnih stanara Niš u Novom Sadu

četvrtak 30. mart 2017. u 20h

Omladinski centar CK13

Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

Gosti: Saša Kostić i Đokica Jovanović

Pored stalnih aktivnosti u okviru projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“ koje se tiču saradnje sa građanima i stanarima na pitanjima i problemima stanovanja, udruživanja i lokalne zajednice, ove godine kuda.org i Grupa za konceptualnu politiku (GKP) pokreću seriju javnih diskusija sa članovima organizacija i udruženja građana koja svoj rad situiraju u polje stanovanja, udruživanja, aktivizma i političkog organizovanja. Pored aktivnosti ovih organizacija, u okviru diskusija biće postavljena pitanja vezana za oblike organizovanja i na promene u delovanju koje je moguće napraviti, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i na rad koji obavljamo.

Druga u nizu javnih diskusija ugostiće Sašu Kostića i Đokicu Jovanovića, članove Upravnog odbora i predsedništva UPSS-a, Udruženja pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša.

Na javnoj diskusiji biće reči o nastanku ovog pokreta i njegovom radu u periodu od 2015. godine do danas koji je obeležen mnoštvom akcija samo-organizovanih građana Niša. UNovom Sadu ćemo razgovarati upravo o njihovim načinima političkog organizovanja, o protestima koje redovno organizuju i realizuju, kao i o zahtevima koje redovno upućuju vlasti i javnosti, a koji se tiču transparentnosti rada javnih preduzeća, poboljšanja položaja građana i njihovog učestvovanja u donošenju odluka koje ih se direktno tiču. Pokret u svoj rad uključuje i povezivanje sa drugim udruženjima i organizacijama u Srbiji, kao što je „Građanski front“, i podržava kandidaturu jednog predsedničkog kandidata na narednim izborima.

UPSS je iniciran zajedničkom diskusijom i analizom oko 100% uvećanih računa za grejanje na sastanku sa 25 predsednika skupština stanara, zbog upućivanja zajedničke peticije vlastima i JKP Toplani za smanjenje cene grejanja, jer mnogi stanari nisu u stanju takve cene da plaćaju, zbog izuzetno niskog standarda i loše socijalno-ekonomske situacije u Nišu. Sastanak je organizovan u zajedničkim prostorijama zgrade u ulici Braće Krsmanović 29, poznatijem kao „podrumče“, a ubrzo je prebačen na ulicu gde je bilo oko stotinu građana zainteresovanih za problem koji svi dele. Tada je peticiju potpisalo 104 predsednika skupština stanara, a organizovanom akcijom još oko 400 njih.

Pored pitanja i problema daljinskog grejanja, UPSS je organizovao mnogo toga: sopstveno udruženje, istraživački rad o načinu funkcionisanja Toplane i drugih javno-komunalnih preduzeća u gradu, pravni tim advokata koji građanima pruža adekvatnu i besplatnu pravnu podršku, veliki broj stručnjaka svih obrazovnih profila i zvanja, koji takodje pružaju nesebičnu pomoć i udruženju i građanima da se uhvate u koštac sa problemima i vlastima u gradu.

Više o UPSS-u:

http://www.upss-nis.org/

https://www.facebook.com/upss.nis/

Prve u nizu javnih diskusija organizovana je 25&26. januara sa Anom Džokić i Marc Neelenom (STEALTH.unlimited), kampanji „Dobrodošli u stambeni pakao“ i inicijativama Ko gradi grad, Pametnija zgrada i Cuty in the Making . Audio i video zapise sa ovih tribina pogledajte na linkovima:

http://detelinara.org/video-zapis-i-foto-dokumentacija-sa-javne-diskusije-ko-gradi-grad-u-omladinskom-centru-ck13-26-01-2017/

Audio zapis i foto dokumentacija sa javne diskusije „STAMBENI PAKAO“ u MZ Radnički od 25.01.2017.

Organizovanje javnih diskusija je deo projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“, koji sprovode Grupa za konceptualnu politiku (GKP) i kuda.org iz Novog Sada, a koji je posvećen motivisanju stanovništva za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, po pitanju politizacije problema stanovanja, kao i razvoja lokalne zajednice i saradnje sa organima lokalne samouprave, prvenstveno sa mesnim zajednicama. Projekat se realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo i Heinrich Böll Stiftung Beograd.

www.detelinara.org

print

Posted by admin

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *