Petak, 13. oktobar u 19 časova

Velika sala CZKD

Birčaninova 21, Beograd

Tematom Nasilje i moć Bilten STANAR je odgovorio na pitanja koja nije bilo moguće postaviti u Skupštini Srbije. Anketni odbor je propao, povukli su se svi koji su ih morali postaviti. Da li se povlačimo samo pred nasiljem ili je moguće ustuknuti i pred slabošću javnosti?

Stanar nije čekao anketni odbor da bi izneo svoje mišljenje o masakrima koji su uzdrmali, ali nažalost ne i probudili Srbiju. Za buđenje je potrebno više od tuge i straha. Protesti koji su se nadovezali na njih još nisu porodili indignaciju neophodnu temeljnoj promeni sistema, iako ljudi govore da su jedino sistemske promene odgovor na stanje situacije u kojoj smo se našli. U ovom trenutku je odgovor pronađen u novim izborima. Struktura nasilja i uslovi njene reprodukcije su ono što su pisci ovog broja Biltena pokušali da osvetle iz svog ugla – svako iz svog, ali za Bilten STANAR.

Učesnici razgovora i neki od pisaca za Bilten STANAR 18&19:

Branka Ćurčić, Grupa za konceptualnu politiku – izdavač Biltena, Novi Sad

Branislav Dimitrijević, urednik Biltena, istoričar umetnosti, predavač i aktivista, Beograd

Zoran Todorović, vizuelni umetnik i predavač, Beograd

Ana Miljanić, moderatorka razgovora, CZKD, Beograd

Bilten STANAR je medij civilnog društva, odnosno medij zajednice kao zajednice istomišljenika koji nastoje misliti našu političku sadašnjost. Zasnovan je na politici civilnog društva i na posebnoj, lokalnoj i civilnoj perspektivi bez koje čovek koji danas misli isključivo geopolitički može biti samo pasivan. Izdavač Biltena STANAR je Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada i novi dvobroj 18&19 je objavljen u tiražu od 13.000 primeraka koji su 3. avgusta distribuirani uz nedeljnik NIN.

Link na pdf Biltena STANAR #18&19: https://biltenstanar.rs/analize/bilten-stanar-1920/

Tribinu organizuju CZKD – Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd i GKP – Grupa za konceptualnu politiku, Novi Sad, u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel predstavništvo Beograd i uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *