U Crnoj kući je 28. novembra 2017. održana tribina „Mesne zajednice danas”. Učestvovali su Miodrag Dakić iz organizacije Oštra nula (Banja Luka), Zdenka Kovačević iz organizacije Sretenje (Požega), kao i Branka Ćurčić i Zoran Gajić iz Grupe za konceptualnu politiku (Novi Sad). Simbolično, ostala je i jedna upražnjena stolica, s obzirom na to da se nije odazvao niko od pozvanih iz saveta mesnih zajednica.

Na tribini se pričalo o uzurpaciji mesnih zajednica od strane partija, zatim o tome koliko su građani uopšte spremni da iskoriste sva prava koja imaju, ali se otvorila tema i koliko je organizacijama civilnog društva teško da steknu poverenje, kako članova mesnih zajednica, tako i građana. Istaknuto je da bi građani trebalo da budu svesni da MZ zapravo pripadaju njima, kao i budžeti kojima one raspolažu.

Pričalo se i o novom Zakonu o stanovanju koji u potpunosti izbacuje stanare iz igre i kojim se raskida veza stanovanja sa lokalnim samoupravama, što je samo po sebi loša stvar. Vrata MZ se sve više zatvaraju za građanske inicijative, jer političke partije u njima počinju da vide konkurenciju, a MZ partijama uglavnom služe kao najefikasnije mesto mobilizacije građana za izbore.

Pri kraju tribine se iz publike za reč javio i član fondacije “Evropske prestonice kulture” i izneo da su i oni imali slične probleme sa MZ u svom radu, jer su im vrata takođe bila poprilično zatvorena.

Ukoliko bi mogao da se izvuče neki najopširniji zaključak sa ove tirbine to je da bi mesne zajednice prevashodno trebalo da budu mesta odakle građani pokreću svoje inicijative.

Tribina je deo projekta „Naša samouprava“ u okviru kojeg se Omladinski centar CK13 animiranjem građana za aktivno učešće u lokalnoj samoupravi i zagovaranjem prava na autonomno odlučivanje o lokalnim pitanjma kao jednog od osnovnog preduslova demokratizacije društva.

print

Posted by admin

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *