Pozivamo građane da ne izlaze na proteste i ne izlažu se riziku oboljevanja od Kovida-19.

Protestna organizacija našeg nezadovoljstva je iscrpljena. Zasićenje koje joj je prethodilo artikulisano je bojkotom, koji je formalno i pravno uspeo, iako je kao ideja do samih izbora bila pod udarom i sumnjom mnogih, a pre svega pod udarom vlasti i partija koje su se lažno predstavljale kao opozicija.

Sinoć smo u Beogradu mogli videti kako nam i proteste mogu oduzeti, zloupotrebiti ih i usmeriti protiv nas samih. Nasilje koje je izbilo nije u režiji niti u izvođenju građana koji su se spontano okupili da izraze svoje nepristajanje na laži kojima smo držani u stanju straha tokom pandemije, a potom i u lažnoj nadi da je virus pobeđen. Obmanom smo žrtvovani nelegitimnim izborima, pa onda i vlasti koja je na njima navodno izabrana. Bojkot je uspeo i zato ne smemo dozvoliti da nam ga oduzmu. Ali izazivanjem nasilja i režiranim obračunima sa policijom upravo to pokušavaju da učine.

Bojkot i neregularnost procedura izbora je moguće dokazati i zato ne smemo dozvoliti da nam nasiljem oduzmu priliku da u tome i uspemo. Nasilje na protestima, a pogotovo u uslovima pandemije, mogu biti izgovor za uvođenje vanrednog stanja koje od početka krize nije imalo zdravstveno-bezbednosni smisao, već je isključivo služilo očuvanju vlasti koja je konačno počela da se sudara i sa stvarnošću.

Pozivamo građane na nastavak bojkota u miru i na svim mestima života i rada na kojima će preuzeti odgovornost upravljanja i odlučivanja. Organizujmo se u skladu sa situacijom koja je i zdravstveno i politički teška i neizvesna. Ne dozvolimo da nas dele i suprotstavljaju, ali ni da nama manipulišu. Sprovedimo mere koje sami donosimo, a one su izolacija, fizička distanca i solidarno organizovana radna obaveza kako bismo preživeli krizu sa najmanje posledica. Rizici nisu samo zdravstveni, već i politički i zato vas pozivamo da razgovarate, dogovarate se i slobodno predlažete jedni drugima šta je najbolje za vas u ovim okolnostima. Ne izlažimo se rizicima nasilja i bolesti, koja u ovakvim okolnostima nije isključivo infektivna i biološka.

U Novom Sadu, 8. jula 2020. godine

Grupa za konceptualnu politiku (GKP)

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *