ŽEDNI BEZ SAMOUPRAVE

Online premijera filma

Na GKP youtube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=OgCqukDN5WU&feature=youtu.be

sreda, 10. februar 2021. u 19h

Produkcija: GKP, Novi Sad

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) vas poziva na online premijeru dokumentarnog filma „Žedni bez samouprave“, koji je nastao tokom istraživanja stanja mesne samouprave u Vojvodini. Uvođenjem stroge centralizacije poslednjih godina, mesnim zajednicama se ubrzano oduzimaju ingerencije a građanima njihova garantovana prava na lokalnu i mesnu samoupravu. Čini se da iza namere da se one potpuno ugase zapravo stoji pokušaj onemogućavanja građana da nivou mesne samouprave neposredno učestvuju u odlukama važnim za njihov svakodnevni život.

Posle ingerencija, na red je došla i imovina mesnih zajednica, najčešće građena dugogodišnjim izdvajanjem sredstava putem lokalnih samodoprinosa. Groblja, domovi kulture i druga imovina već je otišla, a sada su se na udaru viših nivoa vlasti u Vojvodini našli i lokalni vodovodi, od kojih je gotovo devedeset odsto izgrađeno početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Vlast je selu Begeč u okolini Novog Sada već oduzela nadležnost nad lokalnim resursima, uključujući vodovod, dok se Savet mesne zajednice u selu Lipar i dalje bori za svoju mesnu zajednicu i odluku zbora građana da vodovod ne predaju na upravljanje vlasti. Zbog te borbe, država je pokušala čak i krivično da ih goni i liši slobode, čime je grubo prekršila sva politička prava koja su građanima garantovana sistemom mesne i lokalne samouprave.

Umesto da popravljaju strašnu statistiku koja kaže da nešto više od milion stanovnika Vojvodine pije vodu sa većom ili manjom koncentracijom arsena, lokalne vlasti bi da seoske vodovode uzmu pod svoje, uz obećanja o boljitku koja se po pravilu nakon preuzimanja zaboravljaju. Primer Zrenjanina dokaz je da ni uključivanje viših nivoa ne garantuje zdravu pijaću vodu.

U procesu oduzimanja imovine ne vodi se računa o poštovanju zakona već o sili, te su građani prepušteni sami sebi. Kako je to rekao novinar-saradnik, Dalibor Stupar: „preostaje im jedino da se samoorganizuju i da, kao na Divljem zapadu, unajme revolveraše koji bi zaštitili njihovu imovinu. Problem je što u Srbiji, za razliku od pravog Divljeg zapada, lokalni šerifi heroji ne postoje, a plaćeni revolveraši su u službi stranke na vlasti.“

Žedni bez samouprave

Sagovornici:

Begeč: Plamenka Laćarac, Nikola Živanov, Milojko Laćarac, David Francisti

Zrenjanin: Dušan Kokot, Ivan Živkov, Miroslav Samardžić

Lipar: Slobodan Rajačić, Jug Vukićević, Tihomir Zrakić

Novinar: Dalibor Stupar

Kamera i montaža: Filip Markovinović i Slobodan Stošić

Trajanje: 27 minuta

Film je realizovan uz podršku:

Fondacija za otvoreno društvo, Srbija

Heinrich Böll Stiftung – predstavništvo Beograd

NED – The National Endowment for Democracy

Produkcija:

GKP, Novi Sad, 2021.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *