Zbor kao osnovna jedinica lokalnog aktivizma

Višegodišnja borba koju su započeli stanovnici iz ulice Orlovića Pavla da bi se izborili za svoj parking prostor, dobila je svoj epilog tek nakon što se prošao čitav krug prepiske sa raznim gradskim instancama (Mesna zajednica, gradska Uprava za saobraćaj, ZIG) da bi na kraju više instance vlasti vratile zahtev na nivo Mesne zajednice da o tome samostalno odluči lokalna zajednica.

U Zahtevu stanara je prepoznat čitav niz problema koji su se nadovezali protokom duge istorije izgradnje Detelinare, što uključuje i kasnije izgrađeno obdanište “Petar Pan” a kasnije proširenje i nadogradnja obdaništa, pa je parking oko okolnih zgrada sveden na sve manji prostor sa sve više automobila. Odgovor zvaničnih institucija grada se pozivao na nikad realizovan urbanistički plan (još od 1968. godine), pa su se stanari zatekli u problemu jer je od prošle godine pokrenuta redovna pauk služba i stroge kazne, što je dodatno otežalo situaciju i osiromašeni stanari više nemaju prostor za parking.

Pre održanog Zbora građana o ovom problemu se razgovaralo i sa zaposlenima u obdaništu preko puta kako bi se pronašlo zajedničko rešenje. Stav ljudi iz predškolske ustanove je da se obavezno pomogne stanarima i da se pronađe privremeno rešenje za parkiranje kako za stanare, tako i za zaposlene u obdaništu, takođe i za roditelje koji dovoze i odvoze svoju decu, tačnije za sve korisnike u ulici Orlovića Pavla, i da se deo ulice jasno obeleži saobraćajnom signalizacijom kako se više ne bi uklanjali automobili i kažnjavali stanari-vlasnici automobila.

Sazivanje Zbora građana predstavlja veliki uspeh inicijative stanara jer, iako legitiman oblik političkog delovanja lokalne zajednice, već duže vreme zborovi se nisu održavali sem kada to nije organizovano od strane političke partije.

Tako su se u četvrtak 28. januara odazvale komšije i stanari da podrže inicijativu u vezi sa parkiranjem u ulici Orlovića Pavla, sa jasnom porukom da privremenim rešenjima mogu da se premoste formalni oblici komunikacije na relaciji Gradske uprave i stanovnika. Ovakav rezultat Zbora je odraz solidarnosti za rešavanje problema zajednice, ali istovremeno, jasna poruka stimulacije da gradska vlast bude ažurnija u sprovođenju generalnih urbanističkih planova koji se tiču komunalnog uređenja.

Ovaj skup i rezultati koji su jednoglasno izglasani ukazuju na važan potencijal zajednice da svojim samoangažovanjem može usmeriti i predlagati rešenja, odnosno da ubuduće lokalna zajednica treba da ima ključnu ulogu u donošenju odluka. Ovaj događaj je značajan i zbog toga što je stav i potrebe stanovnika u potpunosti podržao Savet mesne zajednice i na taj način iskoračio iz utvrđenog stereotipa partokratskog režima podaničkog posredovanja stranačkih interesa, već je puna podrška data stanovnicima i potebama lokalne zajednice.

print

Posted by admin

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *