Prenosimo izveštaj sa konferencije Tzv. STAMBENO PITANJE održane u oktobru 2015. godine, na kojoj su takođe učestvovali članovi Grupe za konceptualnu politiku, kuda.org i Inicijative za udruživanje predsednika skupština stanara u Novom Sadu, koji su pokrenuli projekat „Lokalne politike i urbana samouprava“. Izveštaj prenosimo sa sajta inicijative i organizacije KO GRADI GRAD i Biltena (zima 2016) koji su počeli da objavljuju:

U oktobru 2015. Ko gradi grad i Učitelj neznalica i njegovi komiteti organizovali su skup pod nazivom Tzv. STAMBENO PITANJE, kako bi smo kroz razmenu iskustva udruživanja stanara i povezivanje različitih stambenih situacije širom Srbije ovo važno, ali zapostavljeno pitanje vratili u središte društvenog interesovanja i dogovora. Kroz četiri radna stola – na teme DeložacijeKomunalne komunalijeNačini i iskustva samoorganizacije i (Pod)stanarstvo – pokušali smo da napravimo korak ka prevazilaženju principa “svako za sebe”, kao jedinog načina za rešavanje naših stambenih problema.

Pored radnih stolova organizovan je i dva otvorena razgovora na teme Toksično stanovanje i (Samo)organizacija i direktna akcija u okviru kojih je predstavljeno petnaest stanarskih incijativa i organizacija koje se bore sa posledicama svođenja stanogradnje na pravljenje profita, i pronalaze načinime udruživanja kako bi organizovali život u stambenim zgradama, regulisali cene komunalija, završili nedovršenu zgradu, sprečili prinudna iseljavanja, samostalno izgradili stambenu zgradu zasnovanu na principima uzajamne solidarnosti. Ovaj skup je ujedno bio i prvi korak ka artikulisanju ključnih tačaka borbe i izgradnje solidarnosti među različitim inicijativama za pristupačno i adekvatno stanovanje za sve.

Detaljne izveštaje sa svake od sesija, kao i audio snimke možete naći na linkovima iznad, kao i odgovore na „10 pitanja o stanovima i stanovanju” koje smo posle skupa dali za Politikin Magazin.

print

Posted by admin

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *