Grupa za konceptualnu politiku vas poziva na javnu tribinu i radionicu:

ZAGREB JE NAŠ! – UČEŠĆE U LOKALNOJ I MESNOJ SAMOUPRAVI

SUBOTA, 14. decembar 2019. u 18h

Prostorije Grupe za konceptualnu politiku (GKP)

Pariske komune 42, Novi Sad

Gost i predavač:

Teodor Celakoski, aktivista političke platforme Zagreb je naš!

Razgovor moderiraju:

Branka Ćurčić & Zoran Gajić, GKP i Inicijativa za lokalnu samoupravu, Novi Sad

Koje su mogućnosti učešća angažovanih građana u lokalnoj i mesnoj samoupravi danas? Iz kojih sve pozicija možemo uticati na poboljšanje ovog zakonima garantovanog prava? Šta možemo da uradimo kada nam je pravo na lokalnu i mesnu samoupravu ugroženo? Povezivati se putem političkih platformi, incijativa ili insistirati na korišćenju instrumenata neposrednog učešća građana, među kojima je i Zbor građana? Ovo su samo neka od pitanja o kojima ćemo razgovarati sa aktivistom političke platforme Zagreb je naš!, Teodorom Celakoskim.

Odgovori na ova pitanja mogu biti različiti, kao i stajališta sa kojih se može pristupiti problemu. Politička platforma Zagreb je naš! osnovana je neposredno pre lokalnih izbora u Zagrebu 2017. godine, i od tih izbora preko 20 njenih članova kao zastupnici i većnici učestvuju u radu Skupštine grada, ali i drugim telima lokalne i mesne samouprave. Mesnu samoupravu u Gradu Zagrebu čini 17 gradskih četvrti (jesu li to gradske opštine?) i 218 mjesnih odbora (odgovara li to našim mesnim zajednicama?) čija je funkcija da otvori prostor stanovnicima Zagreba da učestvuju u odlučivanju o poslovima koji neposredno i svakodnevno utiču na njihov život i rad. Ovako je ujedno definisana uloga mesne samouprave u Statutu grada Zagreba, a definicija implicira decentralizovan i demokratski model upravljanja gradom i gradskim resursima. „Nažalost, iskustva naših vijećnika ukazuju na suprotno“, izjavili su članovi Vijeća mjesnih odbora na konferenciji za novinare početkom 2019. godine i dodali da: „Decentralizacija i demokratski mehanizmi upravljanja gradom kroz tijela mjesne samouprave kao ‘glasnika’ građana isključivo su deklarativni, a sustav mjesne samouprave služi kao paravan i poligon za održavanje postojećih i dugogodišnjih političkih elita na vlasti, na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem.“

U Novom Sadu je situacija mnogo gora. Osim vladajuće Srpske napredne stranke, u radu Saveta mesnih zajednica ne učestvuje ni jedna druga partija, niti platforma građana, i danas, tri godine nakon izbora za Savete, svedočimo zatvaranju mesnih zajednica za svako neposredno učešće u njenom radu. O učešću organizovanih i udruženih građana nezavisno od vlasti, u Srbiji nema ni govora. Proces decentralizacije političkog upravljanja i odlučivanja trajno je narušen ukidanjem postojećih opština, a to je učinjeno donošenjem novog Statuta Grada Novog Sada, u čemu su učestvovali svi koalicioni i vankoalicioni partneri vladajuće stranke. Neposredno učešće na nivou mesne samouprave je takođe ukinuto, jer već treći Zbor građana koji su inicirali garađani u svojim mesnim zajednicama, njihovi Saveti kao ni Predsednik Skupštine grada nisu sazvali, čime su onemogućili pravo građana na lokalnu samoupravu. Vlast krši zakone i u tome je, po svemu sudeći, niko ne može sprečiti. Otvoreno poziva građane da ih pobede na izborima, što u potpunosti urušava ustanove lokalne samouprave, a ovu vlast čini nasilnom i nelegitimnom.

Formirati političku platformu za kandidovanje građana za direktno učešće u lokalnoj i mesnoj samoupravi, kako je ona formirana u Zagrebu, kandidovati se na izborima za Savete mesnih zajednica, bojkotovati ih, nastaviti sa organizovanim zahtevima da se mesne zajednice otvore za neposredno učešće građana i njihovih inicijativa putem Zborova i narodnih inicijativa – o svemu ovome će biti reči na javnoj tribini i radionici. Pridružite nam se!

Teodor Celakoski je kulturni radnik i aktivista za zaštitu javnih i zajedničkih dobara. Od ranih 2000-ih bavi se umrežavanjem, kulturnom politikom i institucionalnim inovacijama u kulturi. Poslednjih petnaest godina se kroz inicijativu Pravo na grad i saradnju sa lokalnim građanskim inicijativama i sindikatima bavi odbranom i boljim upravljanjem javnim prostorom te javnom i komunalnom infrastrukturom. Učestvovao je u pokretanju političkih platformi Zagreb je naš! i Možemo! Od 2017. godine je zastupnik u gradskoj četvrti Novi Zagreb – Istok.

Korisni linkovi:

Pravo na grad: www.pravonagrad.org

Zagreb je naš!: www.zagrebjenas.hr

Možemo!: www.mozemo.hr

Javnu tribinu i radionicu organizuje GKP uz podršku NED – National Endowment for Democracy i Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Inicijativa za lokalnu samoupravu: www.inicijativa-samouprava.rs

GKP: www.gkp.org.rs

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *