Petak, 21. maj u 17h

Dunavac – Šodroš

Nasip iznad Dunavca (na kraju ulice Jerneja Kopitara)

Zbog nepovoljne vremenske prognoze, pomerili smo događaj na petak

Učestvuju:

Biljana Stojković, Skupština slobodne Srbije

Vesna Rakić Vodinelić, Skupština slobodne Srbije i Most solidarnosti

Bojana Bodroža, kandidatkinja za članicu Saveta MZ Nikola Tesla – Telep

Aleksandar Lazarević, kandidat za člana saveta MZ Bratstvo – Telep

Duško Radosavljević, Savez antifašista Vojvodine i VKK Vasa Stajić

Vuk Samardžić, kandidat za člana saveta MZ Sečanj

Zdravko Vulin, grupa građana „Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad!“

Zoran Gajić, GKP i kandidat za člana saveta MZ Jugovićevo

Nedim Sejdinović, moderator

Skupština slobodne Srbije, VKK Vasa Stajić, Centar za održive zajednice i Grupa za konceptualnu politiku pozivaju građane i građanke Novog Sada da se u sredu, 19. maja u 17 časova okupe na Dunavcu – Šodrošu, na tribini povodom izbora za mesne zajednice, koji se trenutno održavaju u više vojvođanskih opština, a u susret izborima za novosadske mesne zajednice koji će se održati 13. juna 2021. godine.

Sa ovog skupa želimo da pošaljemo nekoliko poruka:

1. Pozivamo i ohrabrujemo Novosađane da se kandiduju na ovim građanskim izborima i da biraju jedni druge, kako bi ove lokalne institucije uzeli u svoje ruke kao i pravo da neposredno učestvuju u organizovanju i doprinesu održivosti svojih lokalnih zajednica.

2. Nedopustivo je da vlast, u trenutku kada se održavaju pregovori oko izbornih uslova za parlamentarne izbore, donosi odluku da se obavezno overavaju potpisi za građanske kandidate na mesnim izborima, i to bez konsultacija i pregovora sa građanima.

3. Mesni izbori su građanski izbori, a mesna samouprava pripada građanima i njihovim udruženjima i inicijativama, a ne partijama, i zbog toga je važno da na ovim izborima učestvuju u što većem broju. Na nedavno održanim izborima za MZ u Sečnju, Boki i Sutjesci su dokazali da je moguće vratiti ove lokalne institucije u ruke građana.

4. Nezavisno organizovanje građana na zakonom i Ustavom garantovane načine neophodno je da bi se celokupno srpsko društvo demokratizovalo, jer ćemo u suprotnom moći samo da posmatramo njegovu potpunu kriminalizaciju i urušavanje svih naših stečenih političkih prava.

5. Došlo je na red pitanje novosadskog priobalja, bilo ono fantomski projekat „Novi Sad na vodi“ ili kineski most, a mesna samouprava možda je i poslednje mesto sa koga građani mogu da izraze svoje mišljenje o ovoj važnoj temi. Komšije sa Telepa već se organizuju da učestvuju na predstojećim izborima za mesne zajednice na kojima bi trebalo da učestvuju građani pod svojim imenom i prezimenom, a ne stranke i njihove liste.

Ovom skupu će prethoditi tribina u Baču, 20. maja, koju organizuje grupa građana „Moj Bač – Volim Bač i borim se, za svoj grad!“ povodom izbora za mesne zajednice u ovoj opštini koji su zakazani za 23. maj, da bi skrenuli pažnju na kršenje prava građana na mesnu samoupravu.

* Molimo sve koji će se okupiti da se pridržavaju epidemioloških mera i drže fizičku distancu, i pored toga što će događaj biti na otvorenom.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *