Utorak, 24. oktobar 2023. u 19h

Media Hub NDNV-a

Sutjeska 2, SPENS, Novi Sad

Na tribini učestvuju:

Ivana Maraš, članica novosadskog odbora Zeleno-levog fronta

Aleksandar Lazarević, član građanskog pokreta Bravo!

Radivoje Jovović, kopredsednik novosadskog odbora Zajedno

Veljko Krstonošić, predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke

Razgovor moderira Dalibor Stupar, novinar Autonomija! i VOICE portala

Za građane i opozicione stranke u Novom Sadu vanredni lokalni izbori po svemu sudeći neće biti na stolu ove zime, a to znači da je smena naprednjačke vlasti na čekanju do redovnih lokalnih izbora. Da li Novosađani i Novosađanke dobijaju ili gube na vremenu, ako proteste treba smatrati autentičnim izrazom nezadovoljstva vladajućom koalicijom?

Redovni lokalni izbori su iduće godine, a za savete mesnih zajednica građani će glasati tek 2025, po redovnoj proceduri. Vanredni izbori, simulacija vanrednog stanja i veštačko izazivanje najrazličitijih kriza i afera uzrok su hronične slabosti političkog kapaciteta ljudi u svakoj zemlji, pa tako i u Srbiji. Sve reforme koje su uslov pridruživanja EU se zaustavljaju i to je zvanično mišljenje u Izveštajima Evropske komisije.

Kako god, Novosađani i Novosađanke imaju vremena da se za njih pripreme, ali da li i znaju šta treba očekivati od lokalnih i izbora za savete mesnih zajednica?

Pitanje koje postavljamo je da li je u neprestanoj izbornoj kampanji moguće raditi na odbrani političkog prava građana na neposredno učešće u lokalnoj samoupravi i bez osvajanja vlasti. Tu pre svega mislimo na neophodnost očuvanja građanskog karaktera mesne samouprave koju je aktuelna vlast dovela do kolapsa novim regulativama i partijskim opsedanjem mesnih zajednica. Ako odluče da se kandiduju na narednim izborima za savete mesnih zajednica, komšije neće imati pravo na nezavisnog posmatrača, a vrlo je verovatno da će biti uslovljeni da prave izborne liste. Da li građani i opozicione partije mogu da urade bilo šta da spreče urušavanje ovog civilnog i demokratskog prostora? Imaju li opozicione političke partije kapaciteta i interesa da brane pravo na neposredno učešće u političkom životu ili je naprednjačka logika i usmerenost isključivo na sebe, na svoju organizaciju i vlast potpuno promenila političku kulturu u Srbiji?

Tribinu organizuje udruženje građana Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada uz podršku NDNV-a, Nacionalne zadužbine za demokratiju i u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel predstavništvo Beograd.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *