Kraj 2021. godine smo proveli u posetama i razgovorima sa ljudima u vojvođanskim mestima i opštinama – Nova Pazova, Sečanj, Bački Petrovac, Maglić, Bač i Stanišić – koji su se kandidovali na izborima za mesne zajednice kao nezavisni kandidati, ili su kao organizovane grupe reagovali na pogoršane uslove pod kojima su se izbori za MZ realizovali tokom ove godine.

To je i svojersni paradoks, jer bi se očekivalo da su uslovi demokratizovani usvajanjem opštih akata kojima se reguliše rad institucija lokalne i mesne samouprave i proces izbora za članove saveta MZ. Na taj način opstruisan angažman građana može se svesti na dve glavne tačke: građani u pojedinim opštinama su morali da overavaju potpise za svoje kandidature kod notara, a u svim gde su izbori održani građani su ostali bez mogućnosti da imaju nezavisne posmatrače. Time su ljudi u lokalnim zajednicama u Vojvodini ostavljeni na cedilu, bez mreže koja bi im obezbedila zaštitu od vlasti koja je vršila pristiske na njih i manipulisala glasovima.

Više o tome kakva je budućnost mesne samouprave i političkih prava građana da neposredno učestvuju u javnim politikama na građanskim izborima za svoje MZ, i šta očekuje Novi Sad po tom pitanju u skorijoj budućnosti – početkom naredne 2022. godine.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *