Pozivamo vas na konferenciju za novinare povodom izlaska iz štampe novog, devetog broja biltena „Stanar“, autentičnog glasila građanskog aktivizma, kao i da bismo javno uputili poziv građanima Novog Sada da se kandiduju i međusobno biraju na nepartijskim izborima za mesne zajednice koji će se održati 2021. godine.

Konferencija će biti održana ponedeljak, 26oktobra 2020. godine, sa početkom 12 sati MediaHub prostoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), Sutjeska 2, SPENS/ulaz 8, Novi Sad. A obezbeđen je live prenos preko društvenih mreža: Facebook stranice GKP: https://www.facebook.com/GKP.NoviSad  i Facebook stranice Media Hub NDNV: https://www.facebook.com/NDNVMediaHub

S obzirom da iz prve ruke svedočimo o zatvaranju institucija vlasti na lokalnom nivou (gradu), ali i institucija koje na papiru (statutu) to nisu nego bi trebalo da služe ljudima (mesna samouprava, odnosno mesne zajednice), temama o kojima pišemo prišli smo iz zajedničke perspektive i sa zajedničkim pitanjem: kakva je uloga ljudi u donošenju odluka o tome kako će izgledati njihovo neposredno životno okruženje i kako reaguju institucije kada im se obrati građanin kao neko ko se pita o tom svom okruženju – građanin kao aktivan, ako ne već i kao aktivista?

Imajući u vidu iskustva sa upravo okončanim vanrednim stanjem koje ponovo postaje aktuelno, a time više i ne toliko vanredno, uverili smo se zloupotrebu i potpunu disfunkcionalnost institucija mesne samouprave. Pisali smo i o nasilju u svim njegovim pojavnim oblicima i odlučili da pokušamo njemu da se suprotstavimo na jedini način koji nam je kao udruženju građana još preostao: da pozivima na akciju u jednom mediju koji smo stvorili uz pomoć naših prijatelja pokušamo ljudima da predočimo opasnosti od sve agresivnije pasivizacije građana i njihovog svođenja na puke glasače. Zbog toga broj zaključujemo OTVORENIM POZIVOM GRAĐANIMA DA IZAĐU NA NEPARTIJSKE IZBORE ZA MESNE ZAJEDNICE 2021. godine! Za razliku od vlasti, ovaj poziv upućujemo javno i pozivamo građane da se aktivno uključe u ovu akciju i kampanju za naše mesne zajednice, za naše neposredno životno okruženje.

O svemu ovome, kao i o tome koje su teme obuhvaćene u ovom broju koji će u distribuciju (kao besplatan primerak) krenuti u naredna dva dana, kroz razgovor će pokušati da Vam približe i na postavljena pitanja da odgovore:

Savo Romčević, GKP, urednik biltena STANAR

Branka Ćurčić, GKP i Inicijativa za lokalnu samoupravu i

Dragana Arsić, predstavnica Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“, aktivna građanka, saradnica i autorka u ovom broju biltena

Ilustracija uz najavu: Poruka “Mesna zajednica – komšija ili partija?” na jednom od bilborda u ovoj kampanji je prizor koji će u naredne dve nedelje dočekati svakog poslanika novosadske skupštine i svakog zaposlenog u upravama u Žarka Zrenjanina 2. Izvor: GKP

Bilten STANAR broj 9 je realizovan uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija i u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel predstavništvo Beograd.

Kontakt – GKP: 021 6333-013 i urednik Biltena STANAR Savo Romčević: 0654576386

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *