Biltena STANAR #19&20 je i ovog puta posvećen aktuelnim političkim dešavanjima u Srbiji – masakrima pred kojima je, iako uz mnogo reči, celokupna javnost zanemela, a zatim i protestima „Srbija protiv nasilja” kojima se nastoje artikulisati uzroci prelivanja nasilja na celokupno srpsko društvo. Ovog puta je distribuiran uz nedeljnik NIN.

Nasilje i moć su tema dvobroja kojom smo odgovorili na pitanja koja ni u skupštini danas nije moguće postaviti. Stanar nije čekao anketni odbor da bi izneo svoje mišljenje o masakrima koji su uzdrmali, ali nažalost ne i probudili Srbiju. Za buđenje je potrebno više od tuge i straha. Protesti koji su se nadovezali na njih još nisu porodili indignaciju neophodnu temeljnoj promeni sistema, iako ljudi govore da su jedino sistemske promene odgovor na stanje situacije u kojoj smo se našli. Struktura nasilja i uslovi njene reprodukcije su ono što smo pokušali da osvetlimo iz našeg ugla – svako iz svog, ali za Bilten STANAR.

IZDAVAČ: Grupa za konceptualnu politiku (GKP)

UREDNIK BILTENA: Branislav Dimitrijević

OVOM BROJU BILTENA STANAR doprineli su: Dejan Atanackovć, Branka Ćurčić, Branislav Dimitrijević, Zoran Gajić, Ivana Maksić, Svebor Midžić, Dragan Stojković, Slobodan Stošić, Z. T., Ivan Živkov

GRAFIČKO OBLIKOVANJE: Marijana Rot/Šloser

ILUSTRACIJE: Slobodan Stošić

ŠTAMPA: Forum/Magyar Szo, Novi Sad

TIRAŽ: 13.500

DISTRIBUCIJA: Nedeljnik NIN

Bilten STANAR je medij civilnog društva, odnosno medij zajednice kao zajednice istomišljenika koji nastoje misliti našu političku sadašnjost. Zasnovan je na politici civilnog društva i na posebnoj, lokalnoj i civilnoj perspektivi bez koje čovek koji danas misli isključivo geopolitički može biti samo pasivan.

Bilten STANAR se realizuje u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd i uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Stavovi izraženi u Biltenu STANAR su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove fondacija Hajnrih Bel i Nacionalne zadužbine za demokratiju.

Celokupan broj BILTENA STANAR #18&19 u PDF formatu možete skinuti klikom na naslovnicu ispod.

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *