U okviru izložbe « Srpske lepe umetnosti »

16. februar u 18h

Ostavinska galerija, Beograd

Učesnici:
Zoran Gajić, Grupa za konceptualnu politiku
Luka Knežević Strika, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije
Radomir Lazović, Inicijativa Ne Da(vi)mo Beograd
Branislav Dimitrijević, Srpske Lepe Umetnosti, moderator

Razgovor na inicijativu Grupe za konceptualnu politiku:

Ima li politike udruženja građana u parlamentarnim i izbornim politikama? Da li je politika nevladinog sektora, politika organizacija civilnog društva ili udruženja građana na dnevnom redu koji je tek nedavno dopisan lokalnim politikama, čime se programski tekstovi partija nastavljaju? Politika bez principa najuočljivija je na nivou neprincipijelnih koalicija. Da li je to jedini teren neprincipijelnosti sa kojim se suočavamo i treba li to pitanje uvrstiti u knjigu žalbi?

Protesti građana su bili organizovani, i organizovali su ih građani. Organizacija ne podrazumeva uvek udruženje, a inicijative uključuju i ljude koji se mogu udruživati. Iza protesta građana koje je organizovala Inicijativa NDMBGD udruženja civilnog društva su i javno prozvana zbog rušenja poretka države koja ih finansira. Da li su tada organizacije civilnog društva priznate i kao domaći izdajnici, a ne samo kao strani plaćenici?

Ovo će biti razgovor slobodnih ljudi koji je u osnovi svakog pokreta i inicijative. Ovih je do sada bilo nekoliko. Od Udruženog pokreta slobodnih stanara iz Niša, preko Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, do novosadskog Podrži RTV, i za njima Nezavisne kulturne scene Novog Sada, događali su se protesti građana ali i pregovora sa gradskim vlastima, da bi se prešlo na opšti protest Protiv diktature koji ih je kanalisao u situaciji nakon predsedničkih izbora i u kojoj su se profilisale asocijacije i koalicije za predstojeće lokalne izbore u Beogradu. Kako razumeti tu situaciju i koga potražiti u njoj kada će izborne radnje formatirati sve aktivnosti koje zahvate? Trebaju li udruženja građana da se oglase povodom izbora i imaju li šta da traže u kampanji? (GKP)

O javnim događajima i diskusijama u okviru izložbe « Srpske lepe umetnosti » više videti na:

https://www.facebook.com/events/740498436141485/746277578896904/?notif_t=admin_plan_mall_activity&notif_id=1518169890483336

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *