Vojvođanske nevladine organizacije pružaju punu podršku Zakonu o istopolnim zajednicama, koji predstavlja prvi, možda nedovoljan ali svakako veoma važan korak u prestanku sistemske diskriminacije homoseksualnih osoba i parova u Srbiji.

Jasno je da će Vučićeva autoritarna vlast usvajanjem Zakona o istopolnim zajednicama pokušati da produži ili obnovi “medeni mesec” sa Evropskom unijom i zapadom, koji je doveden u pitanje spregom kriminala i državnih organa, urušavanjem institucija i brojnih ljudskih prava u Srbiji – ali smatramo da podrška ovom zakonu nije političko pitanje, već pre svega stvar civilizacijskog obzorja, prosvećenosti i kućnog vaspitanja.

Stoga pozivamo i druge organizacije kojima je stalo do ljudskih prava i dobrobiti građana – da ovaj zakon podrže bez zadrške i relativizacije.

Iako je za ukupno poboljšanje položaja LGBTI+ osoba u našem društvu potrebno mnogo više od jednog zakona, između ostalog i široka afirmativna akcija koja nedostaje – jasno je da će on olakšati istopolnim zajednicama život, omogućavajući im pravo na podelu imovine, nasledstvo ili učešće u donošenju odluka u slučaju bolesti, odnosno obezbediti im prava koja imaju muškarac i žena koji žive bilo u bračnoj, bilo u vanbračnoj zajednici.

Pitamo se da li i kako oni koji se oštro protive ovom zakonu, a koji su navodno intelektualci i humanisti, uopšte mogu opravdati to što – prema sadašnjoj legislativi – često dolazi do situacija u kojoj, recimo, član homoseksualne zajednice ne može da poseti u bolnici svog dugogodišnjeg teškog obolelog partnera bez specijalne dozvole, pa čak u pojedinim slučajevima – ni da prisustvuje njegovoj sahrani.

Ili, recimo, kako opravdavaju to što ne može naslediti imovinu koju je u dugogodišnjoj zajednici skupa sa svojim partnerom stvarao.

Ovo su samo neke od stvari koji će novi zakon ispraviti i koji će bar donekle skinuti stigmu sa ljudi kojima je jedini “greh” to što su odabrali da svoj život i sudbinu podele sa osobom koju vole.

Naravno, i ukoliko bude usvojen, a verujemo da hoće, moraćemo se svi zajedno potruditi da ovaj zakon zaživi na način koji će zaista obezbediti kvalitetniji život homoseksualnim parovima, jer smo sigurni da će u njegovoj implementaciji biti brojnih problema.

Novi Sad, 22. mart 2021.

Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”
Savez antifašista Vojvodine
Vojvođanska politikološka asocijacija
Grupa za konceptualnu politiku
Građanska akcija Pančevo
Centar za interkulturnu komunikaciju
Novi optimizam
Zelena mreža Vojvodine
Most solidarnosti
Centar za održive zajednice
Vojvođanski građanski centar

Foto: 2008 Ludovic Berton (Wikimedia Commons)

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *