Pozivamo građane Srbije da odbrane suverenitet koji im Republika kao ustavom garantovano političko uređenje nalaže. Odbrana slobode i prava odlučivanja građana je zadatak čije se neizvršenje smatra izdajom: izdajom političke zajednice koja je utemeljena na demokratskim principima jednakosti i slobode. Referendum na kojem odluku može doneti manjina je cinična odluka vlasti jer ova se dokazala u svom nipodaštavanju i gaženju prava svake manjine.

Ne dopustimo da nas vlast podeli i razvrsta na one koji u njenoj smeni vide rešenje i na one koji žele da se zakoni o referendumu i o eksproprijaciji ne usvoje. U pitanju je jedna vlast i vlast jednog čoveka kojem su svi zakoni u službi očuvanja lične vlasti, kojom kontroliše sve lične i privatne interese koji između sebe dele i rasprodaju zajedničku imovinu svih nas, a najsvetija među njima je sloboda kojom svako od nas raspolaže.

Zato je ovo trenutak kada našu slobodu treba da uložimo u zajedničku stvar. Ta stvar je zemlja na kojoj nisu samo rudna i prirodna bogatstva, već prostor na kome postojimo kao politička zajednica slobodnih ljudi.

Od nasilja kojim se ova sloboda nastoji ugušiti više ne treba da strepimo, jer ono više nije iznenađenje. Sada znamo čega se bojimo i došao je trenutak da to hraboršću i pokažemo. Budemo li se svi zagledali u strah, strah će se zagledati u nas i to će biti njegov ponor.

Izbori koji su pred nama nisu slobodni i zato su oni izlazak na birališta na kojima branimo slobodu odlučivanja, pred kojom svako samovlašće gubi legitimitet. Zato ne moramo brinuti o rezultatu, već isključivo o izlaznosti i spremnosti da istupimo zajedno i držimo se jedni drugih dok sa strahom ne nestane i nasilje kojim Srpska napredna stranka vlada Srbijom od svog dolaska na vlast.

Mišljenje koje stoji iza aprilskih izbora je bojkot i to je ono što moramo imati na umu. U aprilu se ne bira već odlučuje hoćemo li živeti kao slobodni ljudi ili ćemo slobodu tražiti na drugom mestu. Protesti i blokade koji su počeli ovih dana treba da budu kampanja koja je na našoj strani. Zakoračimo slobodno i zajedno, a ostalo neka je briga nasilnika.

 

U Novom Sadu, 01. decembra 2021. godine 

Grupa za konceptualnu politiku

foto Marko Zamurović, izvor nova s

print

Posted by Zoran Gajić

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *