U petak, 20. januara 2017. godine u mesnoj zajednici “Jugovićevo” u 18 časova,

Tarasa Ševčenka br.1, Detelinara, održava se Tribina „Javna skupština stanara“

Tribini će prisustvovati predstavnici skupština stanara iz ulice Veselina Masleše 116, 118 i 120, udruženja građana koja su učestvovala u pisanju primedaba na novi Zakon o stanovanju, Društvo arhitekata Novog Sada – DaNS, kao i predstavnici Mesne zajednice Jugovićevo i nadležnih gradskih institucija.

Molimo vas da se odazovete u što većem broju, jer će ova skupština biti javna i na njoj ćemo razgovarati sa predstavnicima Mesne zajednice, Gradske uprave za inspekcijske poslove i Gradske uprave za urbanizam. Povod za ovakvu skupštinu je zapisnik Građevinske inspekcije, koji je sačinjen na poziv jednog vlasnika stana nakon usvajanja novog represivnog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada i koji je potom pismenim putem obavestio Skupštinu stanara da je uvid izvršen, kao i da je, prema njegovom tumačenju, inspekcija naložila hitnu sanaciju fasade zgrade. Kako bismo blagovremeno reagovali i pronašli rešenje za ovaj problem, koji se tiče ne samo primene novog Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, već i međuljudskih odnosa i rada svake skupštine stanara, molimo vas da se odazovete na ovaj poziv i učestvujete u odlučivanju koje se tiče svake zgrade ili onoga što se po novom zakonu naziva “stambena zajednica”.

Javnost sastanka skupštine stanara je nužna pošto je problem saniranja fasade veoma složen i finansijski neizvodiv u ovom trenutku i pod postojećim uslovima. Zbog toga smo se obratili Mesnoj zajednici Jugovićevo i zajedno sa njom pozvali nadležne institucije da odgovore na ovaj zahtev. Zakon predviđa neke mogućnosti i mi zato pozivamo sve one u čijoj je nadležnosti njegovo sprovođenje da nam se pridruže u rešavanju ovog problema koji ne bi trebao da ostane na nivou privatnih tužbi, kažnjavanja i nesolidarnog ponašanja.

Organizovanje tribine je deo projekta „Lokalne politike i urbana samouprava“, koji sprovode GKP i kuda.org iz Novog Sada, a koji je posvećen motivisanju stanovništva za uključivanje u procese odlučivanja i udruživanja na lokalnom nivou, po pitanju politizacije problema stanovanja, kao i razvoja lokalne zajednice i saradnje sa organima lokalne samouprave, prvenstveno sa mesnim zajednicama. Projekat se realizuje u uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Beograd.

print

Posted by admin

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *