Maskirani i dobro utrenirani duet iskusnih tabadžija vjerovatno sa dugogodišnjim stažom nanošenja lakših i težih povreda u petak uvečer polupao je glave dvojici momaka, studentima filozofskog i pravnog fakulteta u Novom Sadu, prestonici AP, evropskoj prestonici kulture za gradove van EU za 2021. godinu, prestonici mira koja na svom grbu ima pticu mira, prestonici … dodajte sami. Odmah sutradan, pretučen je još jedan student, ovoga puta aktivista i organizator protesta ‘1 od 5 miliona’. Počinioci, u njegovom slučaju, nisu markirani, ali bi se dalo spekulisati. Tri razbijene glave u dva dana, eto skora i posljedice neviđenog pritiska koji vlast preko svojih formalnih i neformalih poluga vrši na svakoga tko se usudi podići glas protiv nepravde. Ne možemo skrenuti pogled, a ni oteti se utisku da ovaj linč predstavlja direktan odgovor napujdanih crnokošuljaša koji su pošto-poto željeli da naglase i dorade ono što je policija u prethodna dva puta svojom prekomjernom demonstracijom sile u vidu hapšenja tek započela sa aktivistima ZA KnG prilikom njihovih odbrana domova ugroženih porodica čije izbacivanje na ulicu je utanačeno Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju. Sada vidimo koje efekte proizvodi i nedavno radikaliziranje ovog zakona do koga je došlo njegovim izmjenama, među kojima se posebno ističe jedna koju vlast uporno ni ne pominje: kriminalizirano je ono što nigdje u slobodnom svijetu nije – ljudska solidarnost. Svaki vid podrške borbi protiv nepravde u ovoj zemlji sada je strpan u ono famozno ‘ometanje službenog lica’, a vidimo kako su se ovoj odredbi obradovali ne samo zadrigli komandiri, žandarmi nabreklih pendreka i redovni zaštitnici reda i kapitala, već i svi oni divni nabildani momci koji, skoro pa uniformisani (crne vojne hlače, cokule/patike, duksevi sa kapuljačama i na 35°, kačketi), špartaju gradom i obilježavaju i snimaju njima sumnjive i nepodobne. Izgleda da je odskora počela i intenzivna predvojnička obuka ovih dobrovoljaca budućih parapolicijsko-građanskih patrola nedićevsko-ljotićevskog tipa. A nije da ih se nije na to rajcalo svih ovih godina razim ‘ravnim Gorama’, ‘Vojnim akademijama’ i sličnim obrazovno-zabavnim programima.

Nego, šta nam za sve to vrijeme radi divna gradska, a onda i još divnija autonomno-pokrajinska i republička vlast? Ništa. Gradonačelnik prestonice šuti iza gustih zavjesa gradske mu kuće i sanja neke svoje vodene novosadske snove, gradska policija i njoj slične strukture pokušavaju ova premlaćivanja sa jasnim političkim konotacijama da uguraju u nekakve sukobe između navijačkih grupa spinujući sve vrijeme o tome na svoj isprobani i tupav način, a ministar policijski i parapolicijski Nebojša (iz Beograda) nabraja sva nasilja o kojima je bilo šta načuo još od Nabokodonosora do danas, ne bi li se tako predstavio ministrom svih građana, iako znamo da su za SNS kadrove SNS građani i vojnici građanskiji od drugih građana, a samim tim i nečije krvave glave možda i nisu tako jako krvave. Zato i pokušaj relativizacije. Jer, šta ima da se priča o pokušajima zastrašivanja (a možda i ubistva?) sada i ovdje, ili da se odgovara na pitanja koja ti se postavljaju (i na koja ti je davanje odgovora u opisu posla), a da se ne spomene, recimo, ona gospođa koja se uredno onesvješćuje po svim SNS cirkuskim atrakcijama u proteklo vrijeme? A ovo je sve samo ne incident nekih tamo napaljenih domoljuba, rusoljuba i dražoljuba. Ovo je već ozbiljno pripremljena i obučena ekipa. Likovi tuku i ne progovaraju ni jedne, smjenjuju se dok tuku kao najuvježbaniji bekovi ili parovi u umjetničkom klizanju, a onda netragom nestaju u mrak iz koga su i potekli.

Zato hajde da se ne pravimo ludi nego da pitamo sve ove velmože vladajuće organizacije, koja se razlila po svim stepenicama ovog društva, od mjesnih zajednica do Ujedinjenih nacija, šta planiraju da rade na zauzdavanju svojih simpatizera koji su očigledno preuzeli inicijativu pa sada tumaraju okolo, prave spiskove i profile nepodobnih i premlaćuju prema odnjegovanom im sentimentu i sklonostima? Šta će uraditi na tome da ih pronađu, a onda i da ih kazne, jer ovo više nije slučajnost nego priprema za organizirani zločinački poduhvat, a vrlo dobro znamo kako ekipa iz ove garniture vlasti stoji sa odnosom prema ovim rabotama i njihovim najistaknutijim eksponentima iz prethodnih ne tako davnih vremena. Hoće li se svi redom, počev od upravnika ovom varoši MV, preko ministara (počev od NS) pa do upravnika svih upravnika, njegovove ekselencije i prvomučenika AV (koji inače ima običaj da zna i šta je đavo večerao) očitovati i potruditi da stanu u kraj zlu i slanče svoje kerove koji su se očigledno sa lanaca otrgli? Ili je to možda samo privid, jer lanci nisu pokidani, a kerovi su – po zadatku pušteni.

Savo Romčević, GKP

Naslovna fotografija: Slobodan Stošić, GKP – sa Protesta protiv prebijanja studenata, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad, 11.06.2019. 

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *