U četvrtak, 03. avgusta, uz nedeljnik NIN čitaćete i novo izdanje Biltena STANAR. I ovog puta, on je posvećen aktuelnim političkim dešavanjima u Srbiji – masakrima pred kojima je, iako uz mnogo reči, celokupna javnost zanemela, a zatim i protestima „Srbija protiv nasilja” kojima se nastoje artikulisati uzroci prelivanja nasilja na celokupno srpsko društvo.

Nasilje i moć su tema dvobroja kojom smo odgovorili na pitanja koja ni u skupštini danas nije moguće postaviti. Stanar nije čekao anketni odbor da bi izneo svoje mišljenje o masakrima koji su uzdrmali, ali nažalost ne i probudili Srbiju. Za buđenje je potrebno više od tuge i straha. Protesti koji su se nadovezali na njih još nisu porodili indignaciju neophodnu temeljnoj promeni sistema, iako ljudi govore da su jedino sistemske promene odgovor na stanje situacije u kojoj smo se našli. Struktura nasilja i uslovi njene reprodukcije su ono što smo pokušali da osvetlimo iz našeg ugla – svako iz svog, ali za Bilten STANAR.

Pored političkog, postoji i estetski interes naše diskurzivne intervencije u prostor javnog govora a izrazili smo ga sentencom avangardnog umetnika Isidora Isua, jednog od osnivača Letrizma i Situacionističke internacionale: Istine koje nisu više zanimljive postaju laži. Javni i politički diskurs u Srbiji je opterećen mržnjom i resantimanom, to je istina, ali njeno isprazno ponavljanje je dosadilo i žrtvama takvog govora i postoji opasnost da ona postane laž ukoliko se ne oneobiči a javni prostor ne otvori i za drugačije mišljenje od vladajućeg.

Urednik ovog dvobroja Biltena je Branislav Dimitrijević, a pored njega, u ovom Stanaru pišu: Ivana Maksić, Branka Ćurčić, Dragan Stojković, Zoran Todorović, Dejan Atanacković, Svebor Midžić, Ivan Živkov i Zoran Gajić.

Slike-kolaži Slobodana Stošića i ovaj put daju vizuelni izraz mišljenja napisanog i onoga što se tekstom želelo reći, a grafičko oblikovanje Biltena je upotpunila Marijana Rot.

Bilten STANAR je medij civilnog društva, odnosno medij zajednice kao zajednice istomišljenika koji nastoje misliti našu političku sadašnjost. Zasnovan je na politici civilnog društva i na posebnoj, lokalnoj i civilnoj perspektivi bez koje čovek koji danas misli isključivo geopolitički može biti samo pasivan. Izdavač Biltena STANAR je Grupa za konceptualnu politiku iz Novog Sada i novi dvobroj 18&19 je objavljen u tiražu od 13.500 primeraka koji će biti distribuirani uz nedeljnik NIN.

Bilten STANAR se realizuje u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel – predstavništvo Beograd i uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju. Stavovi izraženi u Biltenu STANAR su stavovi autora i ne predstavljaju nužno stavove fondacija.

www.biltenstanar.rs

print

Posted by Branka Ćurčić

Leave a reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *